Toborzó

 

Mérkőzések

-

  
2019 Divízió I. Rájátszás
elődöntő
Heroes - Gorillaz : 0-0
Jelenleg nincs megjeleníthető eredmény.
2019 Divízió I. Alapszakasz
# Team W L P
1 Heroes 6 0 190-92
2 Gorillaz 3 3 158-128
3 Sparks 3 3 71-123
4 Wolves 2 1 5 71-143
5 Eagles 0 6 33-215
1 Crushers 6 0 304-59
2 Tigers 4 2 134-116
3 Cowbells 2 3 2 89-85
4 Titans 2 4 109-157
5 Gladiators 1 4 74-115
Korábbi bajnoki eredmények
Hazai Vendég
Heroes - Gorillaz : 0-0
Gorillaz - Crushers : 7-45 »»
Heroes - Gorillaz : 31-14 »»
Gorillaz - Tigers : 27-30 »»
Eagles - Gorillaz : 19-41 »»
Gorillaz - Sparks : 35-0 »»
Wolves 2 - Gorillaz : 3-34 »»
Gorillaz - Steelers : 10-24
Tigers - Gorillaz : 28-7
Gorillaz - Cowbells : 6-42
Eagles - Gorillaz : 14-13 »»
Gorillaz - Enthroners : 24-30 »»
Wolves - Gorillaz : 20-0 »»
Gorillaz - Sharks : 0-3 »»
Gorillaz - Cowbells : 17-20 »»
Edző és egyéb mérkőzések
edzőmeccs
Gorillaz - Cowbells : 42-13 »»
Gorillaz - Goldenfox : 26-0 »»
Gorillaz - Fighters : 29-7 »»
Goldenfox - Gorillaz : 7-12 »»
Wolverines - Gorillaz : 18-26 »»
Bulldogs - Gorillaz : 21-18 »»

Örökmérleg:
54 győzelem 24 vereség

Edzés

Bármelyik edzésen szeretettel várunk, de kérünk érdeklődj az első alkalom előtt a pontos helyszínről és időpontról, mert változhat! Írj facebook oldalunknak, vagy a dunaujvaros.gorillaz@gmail.com címre!

Ifjúsági-Újonc, RADAR futócsarnok (Sport utca)

Hétfő 16:30-18:00

Péntek 16:30-18:00

Felnőtt, Műfüves pálya a RADAR-ban

Péntek 18:30-20:30

Szavazás

(Max. válasz)

Ez a szavazás már lejárt

GYIK - Amerikaifutball szabályok


 Amerikai Foci szabályok


Nem vagy tisztában az amerikai focival? Röviden, tömören összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, vagy nézd meg EZT a videót. Az alábbiakban elolvashatod a játék szabályait:

A játék résztvevői: A futball-t a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a két csapatot, az edzői stábbal együtt közel 60 fő alkotja csapatonként.

A játék célja: Több pontot szerezni, mint az ellenfél. A pontszerzési lehetőségekről lentebb olvashatnak majd.

Játékidő: 4 x 12 perc. (A játékidő mérése leginkább a futóórás és tiszta játékidő keverékeként érthető meg).

Amikor áll az óra: Ez több esetben lehetséges. Támadási jog átadása esetén, ha a labda passzt követően földet ér és az utolsó negyedben, ha a játékos a játékterületen kívülre viszi a labdát.

Támadások közötti idő: A támadó csapatnak 40 másodperce van a támadás indítására, ha a bíró nem állítja meg az órát. Amennyiben technikai okok miatt (pl. sérülés, büntetés stb.) megállították az órát, akkor a bíró óra-újraindítási jelétől számítva 25 másodperc van a kezdésre. Amennyiben a támadó csapat az adott időn belül nem kezdi meg a támadását, büntetést kap (Delay of Game).

Játéktér: 360 x 160 láb (1 láb=30,5 cm). A pályán 5 yardonként egyenes vonalak keresztezik a pályát, és minden yardot, úgynevezett hashmark jelöl, ami a labda pontos elhelyezéséhez szükséges. A cél terület (End Zone) a játéktér részét képezi és a gólvonal mögött 30 láb mély.

Játék menete: A kezdőrúgást (kickoff) követően a fogó csapat futó embere (returner) elviszi a labdát egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat támadóegységének maximum 4 lehetőségből minimum 10 yardot kell előre vinnie a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik. Fontos megjegyezni, hogy a pályán lévő két csapatból egyidejűleg az egyik mindig támad a másik mindig védekezik és fordítva.

Pontszerzési lehetőségek:

Touchdown (TD) (6 pt.): Akkor következik be, ha valaki a játékosok közül az ellenfél célterületére (End Zone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki mindkét lábával érinti a földet, az elkapott labdával a kezében. TD-t elérhet a védő és a támadócsapat is. A védő labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz, vagy futás eredménye is).

Field Goal (FG) (3 pt): Ezt csak a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet. Akkor kerül rá sor, ha a támadó csapat három kísérletből nem tesz meg 10 yardot és negyedikre a kapura lövést választják. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai közt megy be az U keresztszára fölött.

Safety (2 pt.): A védőcsapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szerelik. Ez ráadásul a támadási jog átadásával (Kick off) is jár. Ez elégé ritkán történik.

Extra point (2 pt): Úgynevezett két pontos kísérlet (Two Point Attempt), TD után van rá lehetőség. A két pontért át kell vinni újra a labdát a gólvonalon, a 2 yardos vonalról indulva, 1 kísérletből, hasonlóan a Touchdown-hoz.

Extra point (1 pt): Szintén TD után van lehetőség. Ez az általános választás. Egy 20 yardos FG kísérlet a kapuval szemben.

Fontosabb kifejezések a játék során:


Play: Az az idő amíg a labda a földről elindul, és újra földet ér.

Drive: Támadássorozat, ameddig a támadó csapat birtokolja a labdát.

First Down: Akkor használják, ha egy csapat a neki járó legfeljebb 4 kísérletből eléri a minimális célt, a 10 yardot, ami természetesen lehet több is.

Rushing play: Ha az irányító nem passzol, hanem valamelyik futó kezébe adja a labdát, és ő a földön próbál meg területet nyerni.

Passing play: Ebben az esetben az irányító rövid (10 yardnál rövidebb), vagy hosszú (10 yardnál hosszabb) passzal próbál területet nyerni.

Tackle: A védő(k) által szabályosan végrehajtott szerelés, a támadás megállítása.

Sack: Ez akkor következik be mikor az Irányítót (Quaterback) a védő(k) azelőtt állítják meg, hogy az irányító a labdát játékba tudta volna hozni.

Fumble: Amikor a labdás játékos elejti a labdát. Történhet védői ráhatásra, vagy egyszerű technikai hibából kifolyólag. Alapfeltétel, hogy birtokolni kell a labdát. Nem beszélünk fumble-ről, ha például a fogó nem tudja megfogni a passzt. Az így "szabaddá” váló labdát bármelyik csapat megszerezheti (a labdát elvesztő is).

Fumble lost: Labdaejtés következtében történő labdavesztés. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.

Interception (IT): A védőjáték egyik leglátványosabb eleme. Akkor történik, ha védő kaparintja meg a Quarterback (QB) által előre passzolt labdát. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.

Punt: Általában akkor kerül rá sor, ha az edző úgy ítéli meg három kísérlet után, hogy nincs esély a First Down-ra vagy a Field Goal-ra, és inkább az önkéntes támadási jog átadást választják. A játék során a támadócsapat rúgója a lehető legmesszebb próbálja rúgni a labdát.

Punt return: A punt során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.

Kickoff: Kezdőrúgás. A két félidő elején, és TD vagy FG után.

Kickoff return:
A Kickoff során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.

Touchback: Amikor a játékos, a labdát a saját end zone-ban szerzi meg, és letérdel vele, akkor van touchback. Ilyenkor a támadás a 20 yard-os vonalról indul. (Pl. Kickoff, punt, IT, fumble után lehetséges).

Challenge: Az edzőknek (Head Coach) egy félidőben kétszer van ehetőségük a bírói ítélet felülvizsgálatát kérni. Nem kérhetnek Challenge-et az első és második félidő utolsó 2 percében. Ellenben a bírók ezen időszakban minden vitás és/vagy vitatható esetet automatikusan visszanéznek. A Challenge kérését egy piros kendő pályára való bedobásával jelzik az edzők. Ilyenkor a vezető bíró egy külön az erre a célra felállított tv-n többféle kameraállásból visszanézi a vitás szituációt. Ha nincs igazuk, akkor elveszítenek egy időkérést (Timeout), ha igazuk van akkor a bírók felülbírálják a saját ítéletüket és a Challenge-t kérő csapat edzőjének adnak igazat.

Timeout: Időkérés. Egy csapatnak félidőnként 3 időkérésre van módja (az időkérés alatt a játékidő áll).

Szabálytalanságok és a büntetések

A pályán lévő 7 bíró, ha szabálytalanságot lát, akkor eldobja a sárga kendőt. Az alábbiakban néhány nagyon fontos szabálytalanságot, és az alkalmazott büntetés mértékét ismertetjük. Fontos! A büntetés minden esetben területvesztéssel jár.

False start: A támadóegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.

Offside: A védőegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.

Offensive holding: Egy Play során a támadó egység valamely tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert. 10 yard.

Defensive holding: Egy Play során a védő egység valamely tagja szabálytalan blokkolást hajt végre. Nem feltétlenül a labdás emberen! A büntetés automatikusan First Down a támadó egységnek, és még plusz 10 yard-t mehetnek előre.

Offensive/Defensive Pass Interference: Passz esetén a fogó játékost előbb támadja a védője, illetve a védővel szemben szabálytalankodik a fogó, mint hogy a labdát megkapná. A támadó hibájánál 15 yard a büntetés, a védő szabálytalankodása esetén a szabálytalanság helyéről indulhat a támadásban lévő csapat automatikusan First Down-nal.

Running into / Roughing the Passer, Kicker: A passz vagy rúgás utáni szándékos támadása a passzolónak vagy rúgónak. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.

Facemask: Az ellenfél arcmaszkjába való kapaszkodás. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.

Delay of Game: A támadó csapatnak, ha nem sikerül elindítania a támadást a megadott támadó idő alatt, akkor büntetést kap. 5 yard. A csapatok pályán lévő kezdő tizenegyének a legjellemzőbb felállása

A csapatok pályán lévő kezdő tizenegyének a legjellemzőbb felállása:

Támadó egység

1 fő – irányító (Quarterback - QB)
5 fő – támadó sor (Offensive Line – OL)
1 fő – fogó-blokkoló (Tight End – TE)
1 fő – futó (Running Back - RB)
1 fő – futó-blokkoló (Full Back - FB)
2 fő – fogó (Wide Recevier – WR)

Védekező egység

4 fő – védősor (Defensive Line - DL)
3 fő – középső védő (Linebacker – LB)
2 fő – szélső védő (Cornerback – CB)
1 fő – elősöprögető (Strong Safety – SS)
1 fő – söprögető (Free Safety – FS)

 Játékosok bemutatása


Mit jelent a Quarterback?

Ki a Cornerback?

Offense (Támadók):

QB (quarterback) - a legfontosabb játékos. Szinte az összes figura úgy indul, hogy a labda a QB kezébe vándorol, és ő vagy leadja a running back-nek vagy más futó játékosnak (ezek a futó figurák) vagy a kezében tartja a labdát, aztán passzolni próbál (ezeket hívják passing playnek.) Néha ha nem talál játékost elég idő alatt, lehet hogy o~ is megpróbál futni a labdával előre. A legfontosabb feladata hogy átlássa a pályát, tudja mikor, kinek dobhat, mikor ne kockáztasson... kulcsfigura.

RB/FB (running back, fullback) - a futójátékosok. A QB a kezükbe nyomja a labdát és a legfontosabb feladatuk, hogy előre haladva annyit fussanak a labdával amennyit csak tudnak.. Az RB, a running back, az alaphelyzetben bevetett futójátékos, az FB, a fullback állt. testesebb, nagyobb darab játékos, ritkábban használják őket, főleg akkor ha rövid távolságot kell megtenni pl. 1-2 yardra vannak vagy a running back sokat futott és apró pihenőre van szüksége. Néha a védők elleni blokkolásra is használják őket. Gyakran előfordul, hogy két futójátékos is van a pályán, ilyenkor megeshet, hogy az egyik blokkol a másiknak, ezzel segítve a másikat egy nagyobb távolságú futás elérésében.
Rengeteg más elnevezést is használnak, tailback, halfback, stb. A lényeg a back szócska, ami azt jelenti, hogy ezek a futójátékosok az offensive line mögött sorakoznak fel.

WR (wide receiver) - azok a játékosok akiknek általában a quarterback passzolni szándékozik. Bár a running back, lineman vagy a tight end is elkaphatja a passzokat, ált. a wide receiverek a legnépszerűbb célpontok. Gyorsak, fordulékonyak, és csomó változatuk, elnevezésük van: split end, flanker, slot receiver, wideout... de ez mind a wide receivereket takarja.

TE (tight end) - tulajdonképpen a tight end is egyfajta wide receiver, de a különbség annyi, hogy míg a wide receiver a támadó faljátékosoktól (offensive line) távolabbra sorakoznak fel, akár a partvonal mentén is ácsoroghatnak, addig a tight end a fal legszélsőbb tagja. Nagyobb termetű, mint a wide receiver, kisebb mint egy falember, több funkcióra is használható. Szintén passzok elkapására szakosodott, mint a wide receiver, ha a QB passing play-t játszik, de ha épp running play van, akkor a TE a futójátékosnak segít blokkolni.

A támadófal játékosai

C (center) - fontos szerep, az offensive line központi alakja. O~ az aki a labdát tartja, aztán a lábai közt hátradugja/dobja a QB-nek. Blokkolnia kell, amit és akit csak lehet, valamint figyel a védekező játékosok mozgásaira és leadja az információt a QB-nek. Nagydarab, remekül blokkoló játékos kell erre a posztra, mert ha nem tud senkit sem feltartani... akkor a quarterback-et könnyen ledöntik a lábáról.

G (guard, lehet right/left guard) - a center két oldalán álló hasonlóan nagydarab blokkoló játékosok. A feladatuk kettős, egyrészt feltartani a rájuk rohamozó védőket és megóvni a QB-t a ledöntéstől, másrészt ha running play-t játszik a csapat, és a RB belül próbál meg futni, akkor lyukat kell nyitni a védőfalon. Ezt általában úgy érik el, hogy ide-oda lökdösik a velük szemben álló védőfal tagjait, és előbb-utóbb valahol lesz helye a futóknak átjutni. Ha nem, akkor nem lesz valami hosszú az a futás...

T (tackles: right tackle, left tackle, offensive tackles) - még nagyobb termetű emberek, a legnagyobbak az egész csapatban, NFL-ben jó néhány 2 méter fölötti, 170-180 kilós úriember akad közöttük . A guardok külső oldalán foglalnak helyett, értelemszerűen kettő van belőlük is. A védőfal szélső játékosai, esetleg a TE állhat mellettük. A feladatuk hasonló, mint a guardok-é: megakadályozni, hogy oldalról bárki is mögéjük kerüljön és a QB-t ledöntse, valamint lyukat nyitni a védőfalban a futójátékos számára.

Defense

Attól függően hogy milyen védelmi felállása van a csapatnak (3-4, 4-3, nickel, stb.) a pozíciók változhatnak és nem biztos, hogy mindig minden pozíció meg van töltve. Itt a teljes listát olvashatjátok.

NT (nose tackle) - A NT a 3-4 defense alapköve, 3 linemen, 4 linebacker alkotja az első két védősort, ám ezt a fajta védelmet manapság csak néhány csapat alkalmazza (pl. Pittsburgh, Baltimore, New England). A nose tackle a centerrel áll szemben és feladata, hogy részint blokkolja a centert, másrészt megakadályozza, hogy a támadócsapat futójátékosa valahol középen átfuthasson (az úgynevezett "A" futó-utakat blokkolja, melyek a center bal és jobb oldalát jelentik). Nem lényegtelen feladat, hasznosságát talán érzékelteti, hogy a 3-4 védelemmel felálló csapatok milyen jól szerepelnek az idei szezonban. A NT passing play-nél ritkán akar meg sack-et is szerezhet (QB földre döntése)

DT (defensive tackle) - kettő van belőlük, és gyakorlatilag szemben állnak a guardokkal. A 4-3-defenseben alkalmazzák őket (4 linemen, 3 linebacker) A feladatuk ugyanaz, mint amit a nose tackle csinál: blokkolni az offensive line-t és blokkolni az "A" és "B" futóutakat (utóbbi a guardok külső oldala mentén húzódik, előbbi ugye a center és a guardok között) Néha o~k is szerezhetnek egy-két sack-et...

DE (defensive end) - szintén párosan állnak, o~k a védőfal szélén foglalnak helyet, az offenzív fal tackle-jeivel szemben. Feladatuk: körbefutni vagy valahogy kicselezni a velük szemben álló , őket lökdöső védőjátékosokat és ledönteni a QB-t. Ha a futójátékos megpróbál az o~ irányukba futni, akkor persze őt kell szerelniük. A nézők számára látványos játékot nyújtó pozíció tud lenni.

LB (linebacker) - belőlük 3 v. 4 van, attól függően, hogy milyen a defense felállása. Ha 3 van, akkor így nevezik őket sorjában: strong-side linebacker (sam), middle linebacker (mike), weak-side linebacker (will). A strong-side az, ahol a TE (tight end) álldogál a fal mellett és o~ a célpont, akire gyakran ráküldik a strong-side LB-t. A weak-side LB a másik oldalon van, a middle LB értelemszerűen középen. Ha 4 akad belőlük a felállásban, akkor két inside LB és két outside LB van a csapatban. Sokrétű a LB-k feladata: futójátékost megállítani, TE-t megállítani, QB-t sackelni, rövid passz ellen védekezni, lehet hogy csak ún. spy-nak állítják be egyiküket (ez azt jelenti, hogy o~ csak a QB mozdulatait lesi, és megpróbálja kitalálni, hogy az irányító hova akar dobni, ekkor a LB megpróbálja blokkolni a dobást... nem egyszerű pozíció) - rengeteg variációt lehet játszatni velük. A LB-k alkotják a második védőfalat; kisebbek, de ezáltal mozgékonyabbak is mint az első védőfal emberei.

Secondary line

Következik az ún. secondary, a másodlagos védelmi vonal. Ők azok akik kicsit odébb/hátrébb állnak a pályán és jóval hátrébb is védekeznek, bár nagyon ritkán léteznek ún. safety-blitzek is... (ilyenkor a safety rohamozza meg a QB-t). No, de nézzük a pozíciókat:

CB (cornerback) - a hátsó alakulat részei, általában kettő van belőlük és a wide receiverek ellen vetik be őket, emberfogás a feladatuk. A legfőbb cél: hogy a wide receiver-hez ne jusson el a labda. Ezt szoros emberfogással, félreütött labdával, esetleg nagy tackle-lel lehet elérni. Ritkán területet is védekeznek. Ha jól végzik a dolgukat ás apró szerencséjük is van, akár el is happolhatják a WR elől a labdát, ez az interception, a védőjáték talán leglátványosabb eleme.

SS (strong safety) - a két safety egyike. Bár általában erősebb és nagyobb termetű, mint a free safety, azért nevezik strong safety-nek, mert leggyakrabban a "strong" oldalon játszik, ott ahol a strong-side linebacker és a TE is helyezkedik el. Ez is az egyik fő feladata, a tight-end életének megkeserítése. Gyakran besegít azonban a WR-ek fedezésébe is, ha látja, hogy nem a TE felé száll a passz, vagy ha az edző WR elleni védekezést ír elő. Gyakran szintén szoktak úgynevezett cover-defense-t (zónavédekezést) játszatni vele.

FS (free safety) - azért free, mert elvileg nincs dolga, nem kell senkit sem fedeznie, levédekeznie. Ez azért nem igaz... gyakran be szokták vonni veszélyesebb WR-eket dupla emberfogásába, de általában a legfontosabb feladata mégis az, hogy a védelem legeslegutolsó vonalaként megállítson mindenkit, aki az előző 10 emberen átjutott. Ha ő is elhibázza, akkor nagy baj van.

Special Teams

A speciális csapat is tizenegy emberbőll áll, ők vannak ált. a pályán puntnál, field goal-nál, extra point-nál, kickoff-nál, ilyenkor a támadó és védekező csapatot egyaránt nevezik special teams-nek. Gyakran vannak feltöltve játékosokkal, akik a támadó/védő csapatban is játszanak, de vannak olyanok is akik csak a special teams-ben játszanak. Azért special teams, mert több csapat is létezik (ezeket team-nek/unit-nak nevezik), van field goal-unit, kiockoff-team, stb... Általában gyors, mozgékony, erős játékosok a special teams tagjai, akiknek jól kell tudni blokkolni, és a másikat a földre vinni, taszajtani (főleg kickoff-nál és puntnál fontos ez)

Itt néhány fontosabb játékosról olvashattok:

K/P (kicker/punter) - a kicker az a játékos, aki általában a field goal-okat, kezdőrúgásokat (kickoff) és az extra pontokat rúgja, ilyenkor a labda a földre van helyezve. A punter a másik rúgó, aki általában a 4th down esetén megy be a pályára, hogy aztán a kezében tartott labdát rúgja minél messzebb. Általában egy kicker és egy punter van, nagy ritkán megosztják a field goal/XP kísérleteket és a kickoffokat két kicker között. A punter/kicker pozíciókat azonban egymás között ritkán vegyítik, teljesen különböző technikát kíván meg a kétfajta rúgás ugyanis. További nagy különbség, hogy míg a punterekre általában rendkívül méltatlan pozíció, addig a kicker egy-egy meccsnyero~ field goallal a mennybe mehet.

KR/PR (kick returner/punt returner) - az a játékos aki egy kick/punt után elkapja a lefelé pottyanó lasztit és megpróbál vele visszafutni, amennyit csak lehet (a meglehetősen ritka, ám legoptimálisabb eset a TD ugye). Gyakran játsszák gyors, mozgékony, apróbb játékosok. (pl. WR, RB) A kick/punt returner szintén ritkán kap figyelmet, általában csak akkor ejtenek róla szót, ha nagyot alakított (értsd volt egy visszafutása TD-re), pedig egy jó returner átlagban akár 15-20 yardot is segíthet az offense-nek egy jó visszafutással.

H (holder) - az a játékos, aki field goal/extra point/kickoff esetén a labdát tartja. Gyakran a tartalék QB játssza ezt a szerepet, ha ugyanis egy fake FG (kamu field goal) variációt játszanak, fontos szempont, hogy a labdatartó tudja mit csinál a labdával kezében. A fake FG-t leszámítva viszonylag ritkán kap nagyobb szerepet, de speciális helyzete miatt említést érdemel.

A többi játékosnak kevésbé van ennyire specializált pozíciója, az ő feladatuk futásra, blokkolásra és tackle-re korlátozódik.


Gyik - főoldal
Gyik - Amerikai Foci szabályok
Gyik - Ki csatlakozhat a Gorillákhoz?Csapatunk támogatói
Média támogatóink
Partnereink
Legfrissebb galériák

2013. július 21.

2013. ezüst (1 kép)

Ezüstérem

2012. július 15.

Kupa (2 kép)

További galériák »»

Legfrissebb videók